Högakustenbron

hogakustenbron_1

Det er ett sted på vei til eller fra Umeå jeg alltid ønsker meg et fotostopp, og det er ved Högakustenbron. Men privatsjåføren min vil alltid fortest mulig fra A til Å, så det er sjelden jeg får ønsket mitt oppfylt.  Men denne gangen begynte jeg bearbeidingen i god tid før avreisen fra Umeå – dagen før, faktisk. Under over alle under, rett før broen tok bilen en elegant sving opp mot Hotell Höga Kusten, og det var bare å sette i gang jakten på det perfekte bildet.

Nå ja, det perfekte bildet får man nok ikke med en iPhone. Speilreflekskameraet lå godt bevart hjemme. Men litt kan man gjøre for at motivet skal gjengis best mulig. Forflytte seg så ikke bartrærne skal skjule store deler av broen. Ned på kne – kanskje noen av geiteramsblomstene vil utgjøre en fin forgrunn? Zoome ørlite grann så proporsjonene blir tilnærmet riktige, slik at den borterste delen av broen ikke bare blir en liten prikk langt borte. Ikke minst: Ta maaaange bilder. Da er det håp om at i hvert fall et par bilder blir brukbare!

hogakustenbron_2.jpg

Hva er det som gjør Högakustenbron så spesiell? Den er et imponerende byggverk! Det er en hengebro over Ångermanälven. Den har et fritt spenn på 1210 meter, det lengste i Sverige, det tredje lengste i Skandinavia (etter Storebæltsbroen i Danmark og Hardangerbroen i Norge) og det sekstende i verden. Tårnene er 182 meter høye, og var Sveriges høyeste byggverk fram til Øresundbroen åpnet i 2000. Broen er en del av E4, og har fire kjørefelt. Definitivt en severdighet, denne broen!

Med nesten 50 mil til å kjøre gikk veien videre da jeg hadde fått mine etterlengtede bilder. Lenger ned ved kysten så vi en busslast turister som entret en sightseeingbåt – de skulle oppleve Höga Kusten fra vannet. DET skulle jeg også gjerne ville oppleve!

Til slutt: Hva gjør man når privatsjåføren har det altfor travelt til å stoppe? Da knipser man fra bilen i farta, med frontruta full av merker etter insekter som har måttet bøte med livet under kjøreturen.

hogakustenbron_3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s